A gurulóállványokkal és alumínium létrákkal kapcsolatban gyakrabban használt kifejezések magyarázata.

Állvány és létra munkamagasság

Sokszor származik félreértés a munkamagasság kifejezés használatából a gurulóállványok és alumínium létrák magasságának meghatározásánál. Ezt szeretnénk az alábbiakban pontosítani.
A gyártók által használt “munkamagasság” kifejezés az állványon, vagy létrán állva egy átlagos magasságú személy számára még elérhető magasságot jelenti. Egészen pontosan a gurulóállványok esetében a legfelső járólap magasságát plusz 2 m-t, alumínium létrák esetében a még felállásra használható legmagasabb létrafokot plusz 2 m-t jelöl.
Például: ha az állvány legfelső járólapja 6,40 m-es magasságban van, akkor a munkamagasság 8,40 m. Ebben az esetben a korlátmagasság 7,40 m.
Mivel a gyártó cégek a munkamagasság kifejezést használják az állványok és létrák magasságának meghatározására, ezért a félreértések elkerülése és az egységes értelmezés érdekében mi is ezt tesszük.

Gurulóállvány és szerelőállvány kiegészítő csomag

Kérjük vegye figyelembe a 32/1994.(XI.10.) IKM rendelet mellékleteként kiadott ÉKBSZ-t módosító, 1999.nov.3-án hatályba lépett 46/1999(VIII.4.) GM rendelet mellékletét, mely szerint:
“…gurulóállványok padozatát úgy kell elhelyezni, hogy azok között a távolság a 2 m-t nem haladhatja meg…”
A rendelet nem a gyártóra vagy a forgalmazóra nézve kötelező érvényű, hanem munkavédelmi szempontokra való hivatkozással a kivitelezőre.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy szintenként (2 m-enként) kell a járólapokat elhelyezni. Sajnos az ehhez szükséges járólap mennyiséget a gurulóállványok gyári összeállítása nem minden esetben tartalmazza. Amennyiben kiegészítő járólap(ok)ra van szükség, akkor ezt az úgynevezett kiegészítő csomagokkal a legcélszerűbb megoldani. A kiegészítő csomag tartalma egy darab munkaszint és négy darab korlátrúd.

Mobil állvány járólap

Járólap, munkahíd, trepni, padozat, plató… Ezek valójában mind ugyanazt jelentik: valamilyen közlekedési lehetőséggel (létra, felbújó nyílás) ellátott szinteket, melyeken a munkavégzés történik. A Telesis-Net Kft. által forgalmazott valamennyi gurulóállvány felbújó nyílásos járólapokkal van ellátva.

Gurulóállvány, szerelőállvány, mobil állvány, gördülő állvány

A fenti fogalmak mindegyike tulajdonképpen ugyanazt az eszközt jelöli. Egy fékezhető kerekekkel ellátott, mozgatható (gurítható), általában alumíniumból készült, modul rendszerű, elemekből önállóan felépíthető állványt.

Multifunkciós létra

A multifunkciós alumínium létrák négy részből állnak, így használhatók támasztólétraként, állólétraként, illetve egy kisebb állványként is.
4 x 3 fokos és 4 x 4 fokos kivitelben kaphatók és kisebb magasságokban történő munkavégzéshez ajánlottak.
Kialakításuknak köszönhetően összecsukva még egy gépkocsi csomagtartójába is beleférnek.

Sokcélú, vagy háromrészes létra

A háromrészes alumínium létrák alapvetően támasztó létraként és állólétraként használhatók, azzal a kiegészítéssel, hogy a harmadik részük állólétraként még ki is tolható.
Nagy méretválasztékban állnak rendelkezésre a 3 x 6 fokostól egészen a 3 x 14 fokosig, melyekkel nagy magasságok is elérhetők.

Többcélú létra

A többcélú alumínium létrákat az különbözteti meg a sokcélú létráktól, hogy csak két részből állnak, így állólétrának és támasztó létrának használhatók.
Nagyobb méretekben készülnek, ezért elsősorban magasan végzendő munkákhoz ajánlott.