A gurulóállványok bérbeadása során többször felmerülő kérdésekre adunk az alábbiakban egy kicsit bővebb információt. Néhány gyakrabban használt kifejezés magyarázata.

Kiegészítö csomag

Kérjük vegye figyelembe a 32/1994.(XI.10.) IKM rendelet mellékleteként kiadott ÉKBSZ-t módosító, 1999.nov.3-án hatályba lépett 46/1999(VIII.4.) GM rendelet mellékletét, mely szerint: “…gurulóállványok padozatát úgy kell elhelyezni, hogy azok között a távolság a 2m-t nem haladhatja meg…” A rendelet nem a gyártóra vagy a forgalmazóra nézve kötelezö érvényü, hanem munkavédelmi szempontokra való hivatkozással a kivitelezöre.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy szintenként (2 m-enként) kell a járólapokat elhelyezni. Sajnos az ehhez szükséges járólap mennyiséget a ProTec® és a STABILO® gurulóállványok esetében a gyári egységcsomag nem minden esetben tartalmazza. Amennyiben kiegészítö járólap(ok)ra van szükség, akkor ezt az úgynevezett kiegészítö csomagokkal a legcélszerübb megoldani. A kiegészítö csomag tartalma egy darab járólap és négy darab korlátrúd.

Járólap, munkahíd

Járólap, munkahíd, trepni, padozat, plató… Ezek valójában mind ugyanazt jelentik: valamilyen közlekedési lehetöséggel (létra, felbújó nyílás) ellátott szinteket, melyeken a munkavégzés történik. A TELESIS KFT. által forgalmazott valamennyi gurulóállvány felbújó nyílásos járólapokkal van ellátva.

Munkamagasság

Sokszor származik félreértés a munkamagasság kifejezés használatából a gurulóállványok magasságának meghatározásánál. Gyakran partnereink a munkamagasság fogalma alatt azt a magasságot értik, ahol a legfelsö járólap elhelyezkedik. A munkamagasság valójában a legfelsö járólap magasságát plusz 2 m-t jelent, tehát azt a magasságot, amit egy átlag magasságú személy a legfelsö járólapon állva még elér.

Például: 8,30 m munkamagasságú állvány legfelsö járólapja 6,30 m-es magasságban van, az állvány magassága (a korlát magassága) 7,30 m.
Mivel a gyártó cégek általában a munkamagasság kifejezést használják az állványok magasságának meghatározására, ezért, mint márkakereskedök kénytelenek vagyunk mi is ezt tenni.